Kto Dostane Materský Kapitál Po Roku

Obsah:

Kto Dostane Materský Kapitál Po Roku
Kto Dostane Materský Kapitál Po Roku

Video: Kto Dostane Materský Kapitál Po Roku

Video: Kto Dostane Materský Kapitál Po Roku
Video: Pamatujete si tohoto chlapce? Takhle dopadl jeho život... 2024, Apríl
Anonim

Materský kapitál je hotovostná platba, ktorú dostane rodina, ktorá porodila alebo adoptovala druhé dieťa. Tento štátny program má však obdobie platnosti do roku 2016: predpokladá sa, že po tomto dátume sa výplata peňazí zastaví.

Kto dostane materské imanie po roku 2016
Kto dostane materské imanie po roku 2016

Trvanie programu

Pravidlá poskytovania materského kapitálu občanom Ruskej federácie sú ustanovené federálnym zákonom č. 256-FZ z 29. decembra 2006 „O ďalších opatreniach štátnej podpory rodinám s deťmi“. Definuje najmä, že materský kapitál je určitá suma peňazí, ktorú dostávajú matky, ktoré porodili alebo adoptovali druhé dieťa. Navyše, ak pri narodení alebo osvojení druhého dieťaťa nebol materský kapitál získaný z toho či onoho dôvodu, poskytuje sa pri narodení alebo osvojení tretieho alebo nasledujúceho dieťaťa.

V roku 2014 je výška materského kapitálu 429 408 rubľov, 53 kopejok a jeho hodnota je každý rok indexovaná v súlade s mierou inflácie v krajine. Nie je však možné získať materský kapitál vo forme hotovosti: zákon ustanovuje iba tri hlavné položky výdavkov, na ktoré je možné ich minúť. Medzi ne patrí nákup bývania, vzdelávanie detí a budúci dôchodok matky týchto detí.

Okrem toho sa na vydávanie materského kapitálu kladie ďalšie obmedzenie: súčasné právne predpisy stanovujú, že ho možno vydať, iba ak sa druhé alebo nasledujúce dieťa narodilo alebo si ho osvojila žena najneskôr do 31. decembra 2016. Súčasné právne predpisy teda stanovujú, že narodenie alebo adopcia detí po tomto dátume neznamená právo matky na získanie finančných prostriedkov v rámci tohto programu.

Príjem kapitálu po roku 2016

Toto obmedzenie však neznamená, že po roku 2016 sa vydávanie materského kapitálu úplne zastaví. Faktom je, že súčasné znenie zákona o tomto programe ustanovuje, že 31. december 2016 je dátum, po ktorom občania nebudú mať nárok na túto platbu.

Samotné také právo je navyše možné uplatniť oveľa neskôr. Takže napríklad ak matka porodila svoje druhé dieťa v decembri 2016, automaticky sa zahrnie do počtu poberateľov materského kapitálu. Zároveň napríklad platí, že ak sa napríklad rozhodne minúť tieto peniaze na vysokoškolské vzdelávanie pre svoje druhé dieťa, uplynie s najväčšou pravdepodobnosťou najmenej 16 rokov medzi dátumom vzniku nároku na materské a dátumom ich skutočných výdavkov na nevyhnutné účely. Nemenej významný môže byť časový odstup medzi dátumom nadobudnutia nároku na materské a dátumom jeho využitia, ak sa rozhodne o jeho použití na zvýšenie dôchodku matky.

Materský kapitál teda bude možné získať po 31. decembri 2016, jeho príjemcami sa však môžu stať iba občania, ktorí získali právo na takúto výplatu pred týmto dátumom.

Odporúča: