Ako Premietnuť Leasing Do účtovníctva

Obsah:

Ako Premietnuť Leasing Do účtovníctva
Ako Premietnuť Leasing Do účtovníctva

Video: Ako Premietnuť Leasing Do účtovníctva

Video: Ako Premietnuť Leasing Do účtovníctva
Video: Viktor Pieš - Solitea: Ako vďaka automatizácii fakturácie a účtovníctva ušetriť 10 000+ EUR ročne 2024, Apríl
Anonim

Prenájom je typ transakcie, pri ktorej jedna strana za poplatok prevádza majetok na dočasné použitie na druhú stranu. V takom prípade je poskytujúcou stranou prenajímateľ a prijímajúcou stranou je nájomca. Investičný majetok je prenajatý na základe dohody, pričom prenajímateľ nestráca vlastnícke právo k nehnuteľnosti. Táto operácia sa musí prejaviť v účtovníctve aj v účtovníctve dane.

Ako premietnuť leasing do účtovníctva
Ako premietnuť leasing do účtovníctva

Je to nevyhnutné

  • - Nájomná zmluva;
  • - akt prijatia a doručenia investičného majetku (formulár č. OS-1).

Inštrukcie

Krok 1

Fixné aktíva sa spravidla zobrazujú na účte 01. Aby ste mohli viesť záznamy o prenajatom majetku, otvorte podúčet „Prenajatý majetok“na účet „Fixné aktíva“.

Krok 2

Po uzavretí zmluvy vyhotovte akt prijatia a prevodu dlhodobého majetku Upozorňujeme, že inventárne číslo tohto objektu si ponecháva aj nájomca. Na inventárnej karte musíte uviesť, že dlhodobý majetok je prenajatý. Aby sa zohľadnil prevod tohto majetku na lízing, je potrebné vykonať účtovníctvo: D01 „Dlhodobý majetok“podúčet „Prenajatý majetok“K01 „Dlhodobý majetok“.

Krok 3

Pamätajte, že prenajatý majetok musíte odpisovať mesačne. Základom je účtovný referenčný výpočet. Na zohľadnenie týchto transakcií v účtovníctve urobte záznam: D91 „Ostatné výnosy a náklady“K02 „Odpisy investičného majetku“.

Krok 4

V prípade, že je potrebné vykonať zásadnú opravu prenajatého majetku, zohľadňuje sa to nasledovne: D91 „Ostatné príjmy a výdavky“K10 „Materiály“, 70 „Platby zamestnancom za mzdu“, 69 „Platby pre sociálne poistenie a zabezpečenie ", 23" Pomocná výroba ", 60" Zúčtovanie s dodávateľmi a zmluvnými partnermi."

Krok 5

Na vyjadrenie vzťahu s nájomcom použite aktívny-pasívny účet 76. Základom pre výpočet nájomného budú dokumenty ako zmluva, úkon za poskytnuté služby. Odrážajte to takto: D76 „Vyrovnania s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“K91 „Ostatné príjmy a výdavky“- poplatok bol účtovaný na základe lízingovej zmluvy.

Krok 6

Na základe platobných dokladov (výpis z bežného účtu, platobný príkaz) vykonajte zápis: D51 „Bežný účet“K76 „Vyrovnania s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“- platba bola prijatá na základe leasingovej zmluvy.

Odporúča: