Ako Vypočítať Multiplikátor

Obsah:

Ako Vypočítať Multiplikátor
Ako Vypočítať Multiplikátor

Video: Ako Vypočítať Multiplikátor

Video: Ako Vypočítať Multiplikátor
Video: Ako vypočítať rýchlosť bazálneho metabolizmu | GymBeam | FIT POINT 2024, Smieť
Anonim

V ekonomickej teórii je multiplikátor kategória používaná na definovanie a charakterizáciu vzťahov, pri ktorých existuje multiplikačný efekt. Svetovo uznávaný ekonóm J. M. Keynes, autor makroekonomickej teórie, nazval multiplikátor koeficientom, ktorý charakterizuje závislosť zmien príjmov od zmien investícií.

Ako vypočítať multiplikátor
Ako vypočítať multiplikátor

Inštrukcie

Krok 1

Podľa Keynesovej teórie akékoľvek zvýšenie investícií spúšťa multiplikatívny proces, ktorý je vyjadrený zvýšením úrovne národného dôchodku o väčšiu sumu ako pôvodný rast investícií. Keynes nazval tento efekt multiplikačným efektom. k (multiplikátor) = rast príjmu / rast investícií. Sila multiplikačného efektu závisí od marginálneho sklonu k úsporám a konzumácii. Ak sú hodnoty týchto ukazovateľov relatívne stále, potom nebude ťažké určiť multiplikátor.

Krok 2

Ak chcete vypočítať multiplikátor, predpokladajte, že:

I - investície; C - spotreba; Y je národný dôchodok; MPS je marginálny sklon k úsporám a MPC je marginálny sklon k spotrebe.

Krok 3

Pretože Y = C + I, zvýšenie príjmu (Y) sa bude rovnať príslušnej sume zvýšenia spotreby (C) a zvýšenia investícií (I).

Krok 4

Podľa vzorca medzného sklonu konzumovať: MPC = C / Y dostaneme: C = Y * MPC.

Nahraďte tento výraz vo vyššie uvedenej rovnici (Y = C + I).

Získame: Y = Y * MPC + I.

Preto: Y * (1 - MPC) = I.

Krok 5

Ďalej: zvýšenie príjmu Y = (1/1 - MPS) * zvýšenie investície I, ale keďže k = zvýšenie Y / zvýšenie I, preto zvýšenie Y = k * zvýšenie I. znamená, že k = 1/1 - MPS = 1 / MPS, kde k je multiplikátor investícií.

Krok 6

Investičný multiplikátor je teda prevrátenou hodnotou marginálneho sklonu k úsporám. Multiplikátor pôsobí vpred aj vzad.

Odporúča: