Ako Pochopiť, čo Je Monopol

Obsah:

Ako Pochopiť, čo Je Monopol
Ako Pochopiť, čo Je Monopol

Video: Ako Pochopiť, čo Je Monopol

Video: Ako Pochopiť, čo Je Monopol
Video: Mikroekonomie1 - Monopol 1. část (ekospace.cz) 2024, Marec
Anonim

Pojem „monopol“sa často vyskytuje nielen v ekonomike, ale aj v každodennom živote. Pozrime sa, čo to vlastne tento typ konkurencie je, uveďme príklady monopolu, pochopme, aké výhody a nevýhody má monopol a či vôbec existuje.

Čo je to monopol
Čo je to monopol

Čo je to monopol

Predstavme si, že niektoré podniky sa zaoberajú výrobou jedinečných výrobkov, ktoré v iných nemajú obdoby. Je to jedinečný produkt, ktorý vytvára monopolné postavenie podniku, pretože nemá konkurenciu. Záverom môžeme konštatovať, že monopol je podnik, ktorý plne kontroluje uvoľnenie jedinečného produktu a jeho cenu a tiež nemá konkurenciu kvôli skutočnosti, že ostatní tento produkt neuvoľňujú.

Výhody monopolu

Jednou z najdôležitejších výhod je kontrola trhu. Ak sa oligopol rovná vodcovi cien, potom sa nemusí rovnať nikomu - uvoľňujete produkty a sami si určujete cenu. Nastaviť ju príliš vysoko je však zbytočné - pretože ľudia začnú hľadať podobné výrobky s nízkou cenou. Okrem toho to monitoruje Protimonopolná služba, ktorá kontroluje činnosť monopolistov. Nie všetko je preto také jednoduché - monopoly nemôžu stanoviť vysokú cenu alebo stanoviť podmienky pre ostatných, musia dodržiavať protimonopolné zákony.

Nevýhody monopolu

Je pravdepodobné, že kontrola PPS je už pre monopol nevýhodou, je však nevyhnutný súlad so zákonom. Ak sa na to pozriete z druhej strany, nedostatok konkurencie môže byť nevýhodou monopolu, pretože ak existujú, podniky sa snažia vylepšiť svoj produkt, čím prebieha proces vývoja. Ak nie je s kým bojovať, tak prečo niečo meniť. Nepredpokladajte, že jedinečný produkt sa časom nezmení - stane sa tak pomalšie.

Ako vstúpiť na monopolný trh

To je veľmi ťažké. Monopolisti sú zvyčajne najväčšími podnikmi, ktoré nielen kontrolujú trh, ale môžu tiež ľahko rozdrviť konkurenciu, najmä nováčikov. A malým firmám jednoducho chýba sila, ktorú má monopolista. Nie je ziskové mať konkurenciu, takže pre veľkú spoločnosť nebude ťažké rozdrviť malý podnik. Existuje mnoho spôsobov, ako to urobiť, ale to je už iná téma.

Existuje monopol? Príklady monopolu

Prirodzený monopol je v živote zriedkavý. To je zvyčajne infraštruktúra. Uveďme príklady monopolu, železnice (RZD). V skutočnosti sú v tejto oblasti monopolom, pretože neexistujú žiadne ďalšie spoločnosti. Z tohto dôvodu sa kvalita služieb nezlepšuje. Ako cestovali vlaky pred 50 rokmi, tak je to aj teraz. A tie moderné sú veľmi drahé a cestujú iba cez Moskvu a Petrohrad.

Odporúča: