Ako Vypočítať Cenu Bez DPH?

Obsah:

Ako Vypočítať Cenu Bez DPH?
Ako Vypočítať Cenu Bez DPH?

Video: Ako Vypočítať Cenu Bez DPH?

Video: Ako Vypočítať Cenu Bez DPH?
Video: Excel - Vzorce - Ako správne vypočítať DPH 2024, Apríl
Anonim

V Rusku sa DPH zavádza od roku 1992. Ide o nepriamu daň, ktorá je zahrnutá v nákladoch na tovar a podlieha prevodu do rozpočtu. Kupujúci všade platia DPH.

Ako vypočítať cenu bez DPH?
Ako vypočítať cenu bez DPH?

Podstata DPH

Výpočet výšky DPH je dôležitým aspektom účtovníctva. Predvolená sadzba dane z pridanej hodnoty je 18%, niektoré kategórie tovaru sú zdaňované sadzbami 10% (zdravotnícky tovar alebo tovar pre deti) alebo 0% (tovar na export). DPH sa tiež odvádza z dovezeného tovaru.

Náklady na takmer akýkoľvek výrobok sa skladajú z jeho ceny a výšky DPH. Organizácie a jednotliví podnikatelia, ktorí predávajú tovar alebo poskytujú služby, sú povinní previesť sumu DPH do rozpočtu. Napriek tomu, že DPH do rozpočtu platia spoločnosti, v skutočnosti ju sami spotrebitelia platia zo svojho vrecka. Ukazuje sa, že pri kúpe produktu kupujúci zaplatia 118% z jeho hodnoty (alebo 100% + sadzba DPH).

Všetky spoločnosti a jednotliví podnikatelia sú platcami DPH, s výnimkou tých, ktoré používajú špeciálne režimy (STS alebo UTII).

Ako vypočítať náklady na tovar bez DPH

Vo väčšine prípadov sú náklady na tovar v regáloch obchodov už uvedené s DPH. Samozrejme, existujú aj ďalšie situácie, keď predávajúci uvedie cenu bez DPH a pri pokladni je kupujúci povinný zaplatiť ďalších 18% z kúpnej ceny. Toto sa primárne vykonáva na marketingové účely, pretože kupujúcim sa zdá, že takéto výrobky sú lacnejšie a nakoniec minú viac peňazí.

Výpočet nákladov na tovar bez DPH je mimoriadne jednoduchý. Je potrebné vydeliť celkové náklady na tovar s DPH o 1, 18 (118%). Napríklad cena produktu s DPH je 15 000. V súlade s tým bude jeho cena bez DPH 12711,86 rubľov.

Je potrebné poznamenať, že tento výpočet celkom presne neodzrkadľuje skutočnú hodnotu tovaru, keďže kupujúci vidí iba konečné náklady. Je to spôsobené tým, že tovar sa vyrába po častiach, z rôznych komponentov, za ktoré si každý výrobca účtuje aj svoju vlastnú DPH. Konečná cena tovaru preto už obsahuje množstvo DPH. V tejto súvislosti je dosť problematické vypočítať náklady na tovar bez DPH.

Automatizovaný výpočet DPH

Napriek tomu, že sa výpočet DPH javí ako mimoriadne jednoduchý, pre tých, ktorí z akýchkoľvek dôvodov nechcú vykonať výpočet sami, je možné tento proces automatizovať. K tomu na internete ľahko nájdete špecializované kalkulačky, do ktorých stačí zadať počiatočné údaje (náklady na tovar s DPH) a okamžite poskytnú hotovú odpoveď - cenu tovaru bez DPH.

Účtovníci v organizáciách si zriedka sami vypočítajú DPH, pre nich to automaticky robí účtovný program. Napríklad „1C: Účtovníctvo“alebo „1C: Podnikanie“. Účtovníkovi na tento účel stačí zadať sadzbu dane a zvyšok program urobí sám. Ale tieto špecializované programy sú platené, majú širokú funkčnosť a nie je vhodné ich kupovať iba na výpočet DPH.

Odporúča: