Ako účtovať O Lízingu

Obsah:

Ako účtovať O Lízingu
Ako účtovať O Lízingu

Video: Ako účtovať O Lízingu

Video: Ako účtovať O Lízingu
Video: Ako účtovať o drobnom majetku? 2024, Marec
Anonim

Niektoré organizácie využívajú tento typ finančných služieb, ako je leasing. Ide o dlhodobý prenájom investičného majetku s následnou akvizíciou. Predmetom tohto typu transakcie môžu byť budovy, stavby, doprava a iný majetok.

Ako účtovať o lízingu
Ako účtovať o lízingu

Je to nevyhnutné

  • - leasingová zmluva;
  • - akt prevzatia a dodania majetku (formulár č. OS-1).

Inštrukcie

Krok 1

Aby ste mohli nehnuteľnosť užívať s následným odkúpením, musíte vypracovať nájomnú zmluvu. Podľa tohto nariadenia budete nájomcom vy a prenajímateľom bude druhá strana. V zmluve musí byť uvedená doba jej platnosti, v ktorej sa zaväzujete platiť leasingové splátky.

Krok 2

Nájomná zmluva musí obsahovať aj také podmienky, ako je účtovníctvo majetku, to znamená, ktorá strana bude mať v súvahe prenajatý majetok. V prípade, že podľa dokumentu je fixný majetok zaúčtovaný v súvahe vašej protistrany (prenajímateľa), musíte to premietnuť do podsúvahového účtu.

Krok 3

Na to, aby sa v účtovníctve zohľadnil majetok prijatý na základe nájomnej zmluvy, musíte vyhotoviť preberací list (formulár č. OS-1). Potom premietnite jeho hodnotu do podsúvahového účtu 001 „OS Rent“.

Krok 4

Podľa účtovných predpisov premietnuť platby na základe lízingovej zmluvy ako súčasť výdavkov na bežné činnosti. Ak je nehnuteľnosť v súvahe nájomcu, potom sú všetky náklady akýmsi investičným procesom. Preto sa suma DPH na vstupe musí zohľadniť na podúčte 08 „Investície do dlhodobého majetku“„Obstaranie dlhodobého majetku“. Tento účet musí byť v zhode s debetným účtom 01 „Fixné aktíva“.

Krok 5

Berte do úvahy výšku DPH na účte 19 „Daň z pridanej hodnoty z nadobudnutých hodnôt“podúčet „Daň z pridanej hodnoty pri nadobudnutí dlhodobého majetku“.

Krok 6

Odrážajte všetky vyrovnania podľa lízingovej zmluvy na účte 76 „Vyrovnania s rôznymi dlžníkmi a veriteľmi“na podúčte „Leasingové záväzky“.

Krok 7

Mesačne tiež odpisujte prenajatý majetok, ktorý je uvedený vo vašej súvahe. Výšku odpisu premietnite takto:

D20 "Hlavná výroba", 25 "Všeobecné výrobné náklady" К02 "Odpisy dlhodobého majetku".

Odporúča: