Ako Vypočítať Franšízu

Obsah:

Ako Vypočítať Franšízu
Ako Vypočítať Franšízu

Video: Ako Vypočítať Franšízu

Video: Ako Vypočítať Franšízu
Video: Ako ušiť čelenku zo svetra /2. časť zo série - Ako recyklovať starý sveter DIY 2024, Apríl
Anonim

Pri uzatváraní poistnej zmluvy, napríklad nehnuteľnosti alebo automobilu, je potrebné pamätať na to, že výška poistného plnenia nemusí vždy zodpovedať skutočnej škode, pretože odpočítateľná položka uvedená v zmluve závisí od typu a veľkosti, znižuje výšku platby.

Ako vypočítať franšízu
Ako vypočítať franšízu

Inštrukcie

Krok 1

Pozorne si preštudujte poistnú zmluvu. Na výpočet odpočítateľnej položky potrebujete vedieť tri veci: jej percento, typ odpočítateľnej súpravy a poistnú sumu. Peňažný ekvivalent odpočítateľnej položky sa vypočíta vynásobením jeho percenta poistnou sumou predpísanou v zmluve. Napríklad zmluva ustanovuje odpočítateľnú položku vo výške 0,05% z poistenej sumy, ktorá predstavuje 1 000 000 rubľov. Odpočítateľná položka je teda 500 rubľov.

Krok 2

Venujte pozornosť tomu, aký druh franšízy je uvedený v zmluve. Prvá možnosť (používa sa najčastejšie) je bezpodmienečná odpočítateľná položka. Pri vyplácaní poistného plnenia sa vždy odpočíta od výšky straty, to znamená, že podľa zmluvy pri vzniku poistnej udalosti nikdy nedostanete celú škodu. Predpokladajme, že počas platnosti zmluvy z 1. kroku došlo k poistnej udalosti a výška škody bola 3 000 rubľov. Suma, ktorú poisťovňa vyplatí klientovi, je 2 500 rubľov. Ak je škoda zanedbateľná a v peňažnom vyjadrení sa rovná 400 rubľov, poistník nedostane nič, pretože škoda nepresahuje odpočítateľnú položku.

Krok 3

Majte na pamäti, že zmluva môže zaviesť iný typ franšízy - podmienenú. Ekonomický zmysel stanovenia takej odpočítateľnej položky je, že poisťovateľ nekryje škody pod určitú sumu. Ak sa odvoláte na príklad z 1. kroku, uvidíte, že ak došlo k poistnej udalosti na základe poistnej zmluvy a výška škody bola 300 rubľov, poisťovňa neplatí nič. Ak je však strata 3 000 rubľov, neplatí fiktívna odpočítateľná položka (toto je jej konvencia), takže platba bude 3 000 rubľov. Upozorňujeme, že pri uzatváraní dohody s bezpodmienečnou odpočítateľnou položkou je poistná sadzba stanovená nižšie ako v prípade podmienenej odpočítateľnej položky.

Odporúča: