Ako Vypočítať Efektívnu úrokovú Sadzbu

Obsah:

Ako Vypočítať Efektívnu úrokovú Sadzbu
Ako Vypočítať Efektívnu úrokovú Sadzbu

Video: Ako Vypočítať Efektívnu úrokovú Sadzbu

Video: Ako Vypočítať Efektívnu úrokovú Sadzbu
Video: OPPT UCC Vyzdvihnutie balíkov na pošte Živým človekom v praxi. 2024, Apríl
Anonim

Efektívna úroková sadzba je suma, ktorá umožňuje veriteľovi určiť príjem, ktorý má plynúť z poskytnutia hotovosti za úrok. Predstavuje celkové náklady na pôžičku, t.j. preplatok, ktorý dlžník realizuje za celé úverové obdobie.

Ako vypočítať efektívnu úrokovú sadzbu
Ako vypočítať efektívnu úrokovú sadzbu

Inštrukcie

Krok 1

Je potrebné mať na pamäti, že úroková sadzba uvedená v zmluve o pôžičke nie sú všetky náklady, ktoré znáša dlžník z pôžičky. Preto je efektívna úroková sadzba navrhnutá tak, aby informovala potenciálneho klienta o možných nákladoch spojených so splácaním dlhu.

Krok 2

Výpočet efektívnej úrokovej sadzby nevyhnutne zahŕňa platby za splácanie istiny, úroky z použitia finančných prostriedkov, provízie za posúdenie žiadosti o úver, za otvorenie a správu úverového účtu, za predčasné splatenie istiny, ako ako aj výška povinného poistenia založeného majetku alebo života a zdravia dlžníka, ak to ustanovuje zmluva o úvere.

Krok 3

Efektívna úroková sadzba závisí aj od spôsobu splácania úveru (anuita alebo diferencované splátky), frekvencie splácania istiny (mesačne, štvrťročne alebo na konci splatnosti úveru), frekvencie splácania provízie (jednorazovo alebo mesačne).

Krok 4

Pri konzultácii úveru s klientom je zamestnanec banky povinný poskytnúť informácie o výpočte efektívnej úrokovej sadzby. Môže sa nezávisle určiť pomocou programu Pôžičková kalkulačka, kde sa do požadovaných polí zadávajú parametre úverovej transakcie.

Krok 5

Pokiaľ nie je možné tento program použiť, je možné efektívne vypočítať efektívnu úrokovú sadzbu nezávisle. Tento výpočet bude menej presný, ale umožní vám zistiť rozdiel medzi deklarovanou úrokovou sadzbou a skutočnou.

Krok 6

Aby ste to dosiahli, musíte vynásobiť mesačnú splátku pôžičky s prihliadnutím na úroky a splatnosťou pôžičky v mesiacoch. Výsledkom je suma, ktorú je dlžník povinný zaplatiť počas trvania pôžičky. K tomu je potrebné pripočítať všetky dostupné provízie a sumy poistného. A potom od získaného výsledku by sa mala odpočítať výška požadovanej pôžičky. Výsledkom bude preplatok za celé obdobie pôžičky. Ak sa vydelí výškou požadovaného úveru a vynásobí sa 100, potom sa získa požadovaná hodnota - efektívna úroková sadzba.

Odporúča: