Ako Urobiť Harmonogram Splácania Dlhu

Obsah:

Ako Urobiť Harmonogram Splácania Dlhu
Ako Urobiť Harmonogram Splácania Dlhu

Video: Ako Urobiť Harmonogram Splácania Dlhu

Video: Ako Urobiť Harmonogram Splácania Dlhu
Video: Ako vytvoriť časový plán/rozvrh ?? - UŠETRITE ČAS ! 2024, Apríl
Anonim

V modernej dobe si často musíte brať pôžičky. Koncept „pôžičky na úrok“znamená určité podmienky pre vrátenie peňazí a úrok pre použitie týchto peňazí. Všetky tieto podmienky sú stanovené v zmluve o úvere (úverová zmluva). K tejto zmluve je obvykle priložený harmonogram splácania dlhu vypracovaný v súlade s podmienkami predpísanými v úverovej zmluve (úverová zmluva). Ak z nejakého dôvodu takýto harmonogram neexistuje alebo ak si peniaze požičiavajú jednotlivci, potom je možné harmonogram splácania dlhu zostaviť nezávisle.

Ako urobiť harmonogram splácania dlhu
Ako urobiť harmonogram splácania dlhu

Je to nevyhnutné

  • - zmluva o úvere (zmluva o pôžičke);
  • - papier;
  • - pero;
  • - kalkulačka;
  • - kalendár.

Inštrukcie

Krok 1

Ak sa podľa podmienok úveru musia požičané prostriedky splácať v rovnakých splátkach mesačne súčasne s úrokmi z použitia peňazí, potom je harmonogram splácania dlhu zostavený nasledovne.

Vytvorte tabuľku s hlavičkou z nasledujúcich stĺpcov:

1) číslo v poriadku

2) výška úveru - zostatok hlavného dlhu

3) počet dní v aktuálnom mesiaci

4) výška splácania hlavnej časti dlhu

5) výška úroku za bežné obdobie

6) výška mesačnej platby (stĺpec 4 plus stĺpec 5).

Urobte počet riadkov v tejto tabuľke v súlade s výpožičnou dobou (počet mesiacov).

Krok 2

Vydeľte sumu pôžičky počtom mesiacov, z ktorých sa skladá doba pôžičky. Prijatou sumou bude mesačná splátka istiny. Túto sumu zadajte do stĺpca 4 tabuľky v každom riadku.

V stĺpci 2 (výška úveru - zostatok dlhu istiny) v každom nasledujúcom riadku tabuľky zadajte sumu rovnajúcu sa sume predchádzajúceho riadku tohto stĺpca mínus suma mesačnej splátky istiny.

Krok 3

Úroková sadzba je zvyčajne ročná sadzba. Pri výpočte výšky úroku pre bežné obdobie (mesiac) teda vezmite sumu istiny dlhu vynásobenú úrokovou sadzbou akcií (napríklad sadzba je 20% ročne, takže pri výpočtoch beriete 0, 20). Výsledné číslo vydelte počtom dní v aktuálnom roku (365 alebo 366 dní). Potom vynásobte počtom dní v aktuálnom (vykazujúcom) mesiaci. Celková suma bude predstavovať percento použitia požičaných peňazí pre aktuálny mesiac. Pri výpočte úroku za nasledujúce mesiace odpočítajte od sumy istiny sumu splátky časti istiny. Vypočítajte percento už z výšky zostatku istiny. Vypočítajte si teda výšku úroku za každý mesiac až do konca úverového obdobia.

Krok 4

Pre výpočet mesačnej splátky pridajte sumu istiny a úroku za aktuálny mesiac. Podobne vypočítajte výšku mesačnej platby pre každý riadok tabuľky (pre každý mesiac).

Vyplnená tabuľka bude harmonogram splácania dlhu.

Odporúča: