Mýtne Materiály - čo To Je A Ako To Správne Usporiadať

Obsah:

Mýtne Materiály - čo To Je A Ako To Správne Usporiadať
Mýtne Materiály - čo To Je A Ako To Správne Usporiadať

Video: Mýtne Materiály - čo To Je A Ako To Správne Usporiadať

Video: Mýtne Materiály - čo To Je A Ako To Správne Usporiadať
Video: Сэм Харрис: Наука может дать ответ на вопросы морали. 2024, Apríl
Anonim

V trhovej ekonomike je metóda spolupráce medzi podnikmi veľmi rozšírená. Spočíva v tom, že jeden podnik za určitých podmienok prevedie do iného podniku svoje materiály alebo polotovary na výrobu (spracovanie, zušľachťovanie) tovaru. Prevedený materiál sa nazýva mýtne a práce vykonané s mýtnym materiálom sa nazývajú mýtne operácie.

Mýtne materiály - čo to je a ako to správne usporiadať
Mýtne materiály - čo to je a ako to správne usporiadať

Dohoda o spracovaní suroviny

Pri vykonávaní mýtnych operácií uzatvára dodávateľ a objednávateľ medzi sebou zmluvu o spracovaní (revízii, výrobe) mýtnych surovín.

Medzi stranami zmluvy existujú veľké rozdiely. Na strane zákazníka (dodávateľ) sú materiály (suroviny) na výrobu výrobkov alebo polotovarov, ktoré je potrebné upraviť podľa určitých technických alebo chemických požiadaviek. Zhotoviteľ (spracovateľ) vlastní potrebné výrobné zariadenie alebo technológiu na splnenie týchto požiadaviek, vykonáva objednané práce, spracováva suroviny (materiály) a odovzdáva hotový výrobok zákazníkovi. Zákazník platí poplatok za vykonanú prácu pri zachovaní práv na dodaný tovar a odpad vzniknutý pri spracovaní.

Zmluva špecifikuje načasovanie dodávky surovín a vykonanie práce, formu platby, podmienky dodávky a prevzatia materiálu dodaného zákazníkom, uvoľnenie spracovaných výrobkov a odpadu, zodpovednosť strán v prípade poškodenia alebo straty surovín, výrobkov, odpadu. Samostatné podmienky záväzku sú dojednané. Náklady na zmluvu o dielo zahŕňajú náklady zhotoviteľa za vykonanie diela a odmenu splatnú v prípade nepredvídaných nákladov.

Sprievodná dokumentácia k mýtnej dohode

Pri zdôvodňovaní nákladov na služby dáva dodávateľ zákazníkovi nákladovú kartu alebo odhad výkonu práce. Musíte tiež poskytnúť vývojový diagram označujúci množstvo požadovaného materiálu a množstvo plánovaných zvyškov.

Na konci objednaných služieb odovzdá dodávateľ objednávateľovi správu o spotrebe subdodávateľského materiálu, ako aj o úkone dodávky a prevzatia odpadu. V prípade, že dodávateľ nechá odpad na svojom mieste, cena práce sa zníži o náklady na zvyšok, o ktorých je vyhotovený príslušný finančný dokument. Tento dokument zobrazuje pôvod materiálu (zvyšky), ich objem, hmotnosť, množstvo, náklady na ich následný príchod do účtovníctva dodávateľa.

Pri preprave spracovaného materiálu strany vypracujú akt dodávky a prevzatia s uvedením rozsahu tovaru, jeho hmotnosti, množstva, nákladov. V určitých prípadoch dodávateľ poskytne zákazníkovi dokument, ktorý preukáže zhodu kvality spracovaných surovín alebo vyrobených výrobkov.

Celá dokumentácia, ktorá je priložená k pracovnej zmluve, musí byť v súlade s legislatívnymi aktmi štátu.

Odporúča: